KLOKE VALG UTLØSER ENOVA-STØTTE

Publisert den

Enova støtter en rekke tiltak for energioptimalisering, og det er få endringer fra 2018 til 2019. Det er imidlertid vel verdt å merke seg at 2019 er siste år med støtte til utskifting av oljefyr.

Av Jan Helge Kalvik
Artikkel produsert for Uponor til Brødrene Dahls kundemagasin Månedsnytt – VVSFagmann.

Når man først skal legge om og investere, kan det være klokt å velge en bærekraftig varmeløsning som for eksempel vannbåren varme med energismart teknologi. Her er Uponor markedsledende, noe som innebærer en rekke fordeler, ikke minst når det gjelder komfort.

Autobalansering

Uponor leverer vannbåren varme for alle typer bygg og gulvkonstruksjoner. Det er mulig å få inntil 10.000 kroner i Enova-støtte for energitiltak med vannbåren varme. Les mer på enova.no – søk etter vannbåren varme.

Ved investering i intelligente energibesparende styringssystemer, som Uponor Smatrix – for både hus og hytte – utløses det en støtte på inntil 4.000 kroner fra Enova. Uponor Smatrix er et fullt integrert system for regulering av vannbåren varme og kjøling.

Intelligent

Uponor Smatrix er både selvlærende, intelligent og har autobalanseringsteknologi som kontinuerlig forutser og justerer energitilførselen. Systemet samler data om byggets bruk, temperaturforandringer i været og sikrer dermed optimal komfort til enhver tid. Se informasjonsvideo om energibesparelsene Uponor Smatrix kan gi: https://youtu.be/udHl0Fb9lPU

Temperaturkontroll til fingerspissene

Den brukervennlige appen gjør det mulig å styre Smatrix-systemet via smarttelefonen eller nettbrett. Uponor har utviklet denne appen for å ivareta et komfortabelt inneklima og optimal energieffektivitet, både for huseiere og installatører. Med Uponor Smatrix App kan du regulere inneklimaet i bygninger uavhengig av din lokasjon. Gå inn på enova.no for å lære mer om Smatrix-appen eller om hvordan oppgradering av teknologi gir energibesparelser, og hvordan du kan få Enova-støtte til slike tiltak.

Rekord på rekord

– Vi opplever et rekordstort antall registreringer fra privatmarkedet på utskifting av oljefyr. Vi får bekreftet fra leverandørene at ordrebøkene nærmest er fulle. Derfor må man være tidlig ute med å planlegge for å nå fristen. Det kan dreie seg om støtte på flere titalls tusen kroner, for fjerning av oljefyr og oljekamin, samt støtte for omlegging til energieffektive varmeløsninger.

– Vi er så transparente som mulig. Vi er tett på markedet og følger markedsutviklingen for de ulike teknologiene vi støtter, forsikrer utviklingssjef Gunnel Fottland i Enova.

Velfunderte valg

Luft – vann varmepumper: Er med inn i private boliger og hytte i 2019, mens støtte til luft – luft er uaktuelt nå siden denne teknologien er markedsmoden. Væske Vann- varmepumper gis det støtte til ut 2019.

Enova følger markedsutviklingen tett.

– Vi ønsker å invitere til flere prosjekter med innovative løsninger, informerer Fottland.

Få ned belastningen

– Når for eksempel Herr og Fru Hansen skal rehabilitere er det viktig med en god plan for energitiltak som isolering og fleksible varmeløsninger. God isolasjon i både tak og vegger, og kontroll på energibruken med gode styreløsninger, er alfa omega for å kunne få ned belastningen på kraftnettet.

– Du kan varme huset ditt med gode termiske løsninger som vannbåren gulvvarme. Den elektrisiteten vi spare her har vi bruk for andre steder, påpeker Fottland.

Gode blir bedre

– Vi ønsker at alle aktørene, leverandørene og kundene, lettere skal kunne gjøre de riktige valgene. Dette er ikke en premieringsløsning, men et verktøy for å få i gang gode nye løsninger som ennå ikke er markedsmodne. Gå inn på nettsiden vår for aktuell informasjon, og se hva vi støtter, og våre anbefalinger for energitiltak i hus, hytte og næringsvirksomheter, oppfordrer Fottland.

Gå inn på enova.no for en oversikt over alle tiltak som støttes.

Start nå

Ett av de viktigste momentene å være klar over, er at så snart forbudet mot bruk av mineralolje til oppvarming av bygg trer i kraft 01.01.2020, er det ikke lenger mulig å få støtte til å fjerne oljefyren ved omleggingen til mer bærekraftige løsninger i private boliger. 

– Nå begynner det å haste med å fjerne oljefyren! Gå for fleksible oppvarmingsløsninger som for eksempel vannbåren varme og termiske anlegg for oppvarming. Dette er også med på å styrke forsyningssikkerheten, understreker Fottland.

Få inntil 4000,- i støtte

Installasjon av energioptimaliserende styringssystem, som for eksempel Uponor Smatrix, støttes med inntil 4.000 kroner av Enova.

Fakta

Uponor er en ledende global leverandør av tappevannsystemer og løsninger, energieffektive varmesystemer og kjøling samt pålitelig infrastruktur som har eksistert i nesten hundre år. Selskapet er aktivt i en rekke markeder i byggebransjen, fra bygging av bolig og kontor til industri.
Uponors produkter og tjenester selges til kunder i over 100 land. Selskapet har fokusert på bærekraft og har som mål å gjøre folks liv bedre og mer komfortabelt. 

Spørsmål?

Har dere videre spørsmål rundt Enova støtten eller ønsker mer informasjon om Varme og Varmepumper ta gjerne kontakt med VVS Fagmann Teamet på vvsfagmann@dahl.no 

Mer informasjon om Brødrene Dahl på dahl.no